آیا خانواده ای بدون تنش وجود دارد؟
محققان علوم خانواده از بهترین دانشگا های دنیا در طی 4 الی 5 سال به دنبال پاسخ سوالی چون:
- آیا خانواده ها اوضاع مناسبی دارند یا خیر؟
- آیا خانواده ها اصول روانشناسی را رعایت می کنند یا خیر؟
- آیا امکان دارد در خانواده ای تعداد دعوا کم باشد؟
- چگونه می توان میزان تنش در خانواده را به حداقل رساند؟
نتیجه تحقیقات آنان طی سال ها نشان داد، خانواده ای بدون تنش وجود ندارد و همیشه عواملی مانند مشکلات اقتصادی، مشکلات و دغدغه فرزندان، استرس های شغلی و… باعث به وجود آمدن تنش در خانواده می شود.
جالب است بدانید، در این تحقیق بیش از 100 خانواده مورد بررسی قرار گرفتند که از نظر تحصیلات، سطح بالایی داشتند و در میان این خانواده ها، تنها نزدیک به 5 خانواده دعوا و اختلاف کمتری داشتند و اصلا خانواده ای وجود ندارد که بحث و دعوا نداشته باشند.
بنابراین، با پذیرش این حقیق که همیشه تنش های خانوادگی وجود داشته و تنها می توان با استفاده از راهکارهایی آن ها را به حداقل رساند در این مقاله از وب سایت موفقیت موسسه ملک پور برای کسب اطلاعاتی کاربردی و رایگان را در مورد ابعاد مختلف یک زندگی موفقیت با ما همراه باشید.

دلایل وجود تنش در خانواده
از اصلی ترین مواردی که باعث ایجاد تنش در خانواده های امروزی می شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مشکلات مالی و اقتصادی
- برداشت اشتباه از رفتار و گفتار طرف مقابل
- بی توجهی در برطرف کردن نیاز عاطفی افراد خانواده
- انتقال مشکلات خانوادگی به افرادی که نمی توانند در حل آن ها به ما کمکی کنند.
- وجود استرس فراوان در محل کار و انتقال آن به اعضای خانواده
- تفاوت دیدگاه در سبک تربیتی فرزندان
اصلی ترین تأثیرات تنش های خانوادگی
وجود تنش در خانواده و بحث میان اعضا تنها تأثیر آنی و زود گذر ندارد و می تواند مشکلات بسیار جدی در سلامت جسم و روان هر یک از اعضای خانواده داشته باشد و همچنین آینده حرفه ای فرزندان را نیز تحت الشعاع قرار دهد. از اصلی ترین تأثیرات تنش های خانوادگی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش صمیمیت و ارتباط مؤثر میان اعضای خانواده
- عدم اعتماد فرزندان به والدین و روی آوردن به افرادی خارج از خانواده بر حل مشلات خود
- تنش در خانوادگی می تواند باعث بروز اضطراب، افسردگی، استرس بالا و مشکلات روانی دیگری شود.
- استرس ناشی از مشکلات خانوادگی باعث کاهش تمرکز، انگیزه و عملکرد در زمینه های تحصیلی یا شغلی هر یک از اعضای خانواده می شود.
- استرس مداوم در خانواده به بروز مشکلات جسمی مانند بیماری های قلبی، اختلالات گوارشی، سردردهای مزمن و کاهش سیستم ایمنی بدن منجر می شود.
تاثیر پذیری فرزندان از روابط پدر و مادر
به هیچ عنوان نمی تواند تأثیر رفتارهای خانواده با فرزندان را در سنین بزرگسالی نادیده گرفت. اما به عنوان یک فرد بزرگسال به خاطر داشته باشید، شما مسئولیت زندگی هیچکس را بر عهده ندارید و رابطه ی پدر و مادر شما، با خوشبختی شما ارتباطی ندارد. شما چیزی جز افکار خودتان نیستید.
تحقیقی که بر روی انسان های بسیارموفق و ثروتمند انجام شده است، نشان می دهد که اکثر آن ها در دوران کودکی خود، نظاره گر اختلافات والدین خود بوده اند و سختی های بی شماری را تحمل کرده اند. خیلی از افراد تصور می کنند کودکی که در یک خانواده ای معتاد بزرگ شده است، قطعاً در آینده معتاد و فاسد خواهد شد، در حالی که این تصور کاملاً اشتباه است.
تنها افکار خودتان است که زندگی شما را می سازد. شاید بگویید قوانین جذب، اصول تفکر مثبت، هنر زندگی و تاثیرگذاری، جواب نمی دهد. این قوانین ثابت است و قطعاً با به کار بردن آن، جواب خواهید گرفت. در محصول هنر زندگی کردن و هنر جذب ثروت به صورت کامل این موارد آموزش داده شده است.
افرادی که در خانواده پر تنش زندگی می کنند، می بایست بر روی اهداف خود تمرکز کنند. قدرت آدم های مثبت، بسیار زیاد است. نباید به آدم های منفی توجه کنید، توجه بر روی اتفاقات و افراد منفی یک اشتباه بزرگ است. این واقعیت وجود دارد که انسان های منفی همه جا هستند و توجه به افراد منفی باعث می شود که شما هم منفی شوید.
افراد منفی اطراف شما ممکن است پدر، مادر، نزدیکان یا شخص دیگری باشد اما مهم این است که هدف شما در زندگی چیست و بر روی چه مسائلی تمرکز کرده اید. اهداف خود را دنبال کنید و افرادی را که از نظر تحصیلی، مالی و وضعیت خانوادگی موفق هستند، الگوی خود قرار دهید.

روش های کنار آمدن و حل کردن مشکلات و دعوا های خانوادگی
اگر دغدغه آرامش خانواده خود و آینده فرزندانتان را دارید باید برای کاهش تنش های خانوادگی نهایت تلاش را انجام دهید. در این مسیر می توانید از راهکاری هایی که در ادامه در ختیار شما قرار گرفته است بهره مند شوید:
- با استفاده از گفتگوهای صادقانه اعضای خانواده می توانند احساسات و نظرات خود را به اشتراک بگذارند و از سوءتفاهم ها جلوگیری کنند.
- به جای قطع کردن یا واکنش های سریع، سعی کنید به صحبت های یکدیگر با دقت گوش دهید.
- برنامهریزی برای گذراندن وقت با هم (مانند صرف وعده های غذایی یا انجام فعالیت های تفریحی) به تقویت روابط و افزایش همبستگی میان اعضا کمک می کند.
- تقسیم کارهای خانه و مسئولیتهای خانوادگی به طور منصفانه می تواند از بروز استرس ناشی از فشار بیش از حد بر روی یک فرد جلوگیری کند.
- تعیین مرزهای مشخص برای احترام به حریم خصوصی و فضای شخصی هر فرد می تواند از درگیری های غیرضروری جلوگیری کند.
- بیان سپاسگزاری و تحسین از یکدیگر به ایجاد فضای مثبت در خانواده کمک می کند.
- در مواقع بحرانی یا در صورت عدم توانایی حل مشکلات به تنهایی، مشاوره از متخصصین خانواده یا روانشناسان می تواند راهگشا باشد.
- حمایت از توسعه مهارت های فردی و ارتقای هوش عاطفی می تواند به بهبود روابط و کاهش تعارض های خانوادگی کمک کند.